Tågscenen i Stockholm lever i allra högsta grad och en av de mest aktiva målarna som ständigt befinner sig på äventyr sent in på natten är JERK. I skrivande stund befinner sig JERK i Argentina men precis innan han lämnade vårt avlånga land så satte vi oss ner för en…ja, lite annorlunda intervju. Njut av lite rolig läsning här nedan och checka in galleriet längst ner, enjoy!

 

Det är nu februari månad och man känner sig blekare än någonsin. Vi går mot ljusare tider och snön börjar lämna stadens gator och tåg. Hur är livet annars just nu?

– Som du säger så blir dagarna ljusare så det är dumt att klaga!

Hur många tåg snittar du per månad nuförtiden?

– Nu har det ju vart sånt tryck i Stockholm sen typ i somras så man har väl snittat på 3-4 tåg i veckan, men vanligtvis är det lite mindre än så.

Vad är charmen med pendeltåg tycker du?

– Mitt graffiti-intresse har alltid kretsat kring pendeln, började springa runt och kolla på linjeväggarna mellan Solna och Karlberg när jag var runt 12. Sen gjorde jag själv ett par linjeväggar och så småningom testade jag på att måla ett pendeltåg också, och sedan dess har man vart fast, hehe.

Föredrar du pendeltåg före vanliga tunnelbanan?

– Ja på vissa sätt gör jag det, men mycket handlar om rutin och bekvämlighet. Jag har målat mycket mer pendeltåg än tunnelbanor så jag känner mig mer hemma på pendeln. Sen gillar jag även att kunna stå och känna att man har tid på sig att göra något ordentligt, vilket är lite enklare att göra på pendeln än tuben. Sedan får ju pendeln oftast rulla lite mer än tuben också.

Ryktet på stan säger att CSG ska bytas ut mot NOKAS, kommentarer på det?

– Har faktiskt ingen aning men det är väl inte otänkbart. Har ju körts som utav helskotta ganska länge nu så någon slags vändpunkt känns ju oundviklig. Kan tänka mig att NOKAS (om det nu stämmer att de tar över) kommer vilja visa framfötterna i början och många kommer bli gripna, så kommer många lägga av med tågen ett tag och klimatet lugnar sig, känns som det där går i vågor.

Roligaste pendeltågs-minne?

– Första pendeln jag körde slutade lite oväntat. Jag trampade in i Solna yarden och hade bestämt mig för att köra en x1a. Jag hade kopierat färgschemat från en wufc-grej i någon graffrulle jag hade sett vill jag minnas. Väl inne bland tågen antog jag att det var lugnt eftersom jag varit där i flera minuter nu utan någon börjat skrika så jag börjar måla. Jag blir klar med första och har lite slumpar, allt känns fortfarande kolugnt så jag vänder mig om och slänger upp en slumppiece på tåget mitt emot. Mitt i målandet öppnas förarhyttsdörren (som är någon meter ifrån mig) och ut flyger en väktare som tar tag i mig innan jag ens hinner fatta vad som sker.

Han drar ner mig på marken och underrättar mig om att jag är gripen. Sedan tar han upp sin lur och börjar ringa kollegorna medans jag börjar få panik då jag aldrig torskat förut och inser hur mycket stryk jag kommer få av morsan. Väktaren gör dock misstaget att vända sig bort från mig och gå ett par steg framåt, så jag tänker detta nog kommer bli min sista chans att komma undan så jag börjar spurta därifrån. Väktaren börjar vråla ”STAANNAA!!” och följer efter mig mellan tågen. Eftersom jag har tunnelseende så jag korsar de cirka 20 trafikerade spåren utan att tänka på ifall det kommer något tåg och självklart kommer den där jäkla arlanda express någon sekund efter mig. När jag kommit fram till staketet på andra sidan så hör jag ”NEEJ, FAAN!!” så jag tittar bak och upptäcker att väktaren ligger ner på spåren borta vid x1orna, så jag lättar över staketet och joggar hem till en kompis som bor i närheten. Slutet gott allting gott!

Chrome eller färgpiece?

– Hmm, bra fråga. Tycker det är svårare med kråm, men en riktigt bra kråm piece är svårt att slå. Men när jag målar tåg föredrar jag färg, medans väggar så föredrar jag nog kråm.

Hur tycker du graffen i stockholm skiljer sig i stockholm jämfört med andra städer runt om i europa?

– Den är jäkligt uppdelat här. Om man jämför med Köpenhamn eller Berlin så känns det som att målare sysslar med allt möjligt medans här nischar man sig och håller sig till det. Bombare bombar, tågmålare målar tåg, väggmålare målar vägg och lagliga målare målar lagligt. Det är inte så många som gör allt liksom. Sedan saknar ju Stockholm också en vettig bombing scen, man ser ju mest stökiga fylletags ute.

Om du fick dela en flaska vin med en valfri målare/konstnär, vem hade du valt då och varför?

– Hade nog valt M. C. Esher, han måste ha haft en jäkligt sjuk hjärna den karln.

Vad föredrar du att göra när du inte är ute och målar om nätterna?

– Jag gillar att dricka bira och sova typ. Plugg och träning och sånt tar upp det mesta av ens tid till vardags så det som blir över läggs på öl och sömn. Skulle vilja skissa mer.

Hur skulle andra målare beskriva dig som person?

– Haha oj det var en knepig fråga. Vissa tycker nog inte om mig, men tror de flesta som träffar mig får nog ett positivt intryck (hoppas jag). Tror jag kan ge intrycket av att vara mer proper och stilad än vad jag egentligen är hehe.

Är du bra på att hantera stress?

– Både och. När det kommer till graff så kan jag hantera stress, för den stressen vet man vart den kommer ifrån och vad man måste göra åt den. Vardaglig stress är jag sämre på att hantera.

Har du några målsättningar med ditt målade?

– Så länge jag har kul och blir glad av att måla så fortsätter jag, sen har jag väl mål som att alltid försöka utvecklas och göra nästa piece bättre. Men i grund och botten är målet nöje.

Vad är dina tankar om att typ alla tåg som målas i stockholm sprids på instagram via olika konton?

– Det är mycket som görs som inte hamnar på internet, vilket gör att instagram och liknande medier ger en skev helhetsbild av scenen. Men sen om det spelar någon roll är ju en annan fråga. Att folk klagar på att paneler kommer upp på instagram tycker jag är lite löjligt. Jag förstår grejen med att man vill ha opublicerade grejer i sina filmer och tidningar och allt vad det är. Men har man målat på allmän egendom så får man skylla sig själv över att man inte har någon kontroll över var och när det syns.

Nämn en eller flera målare som du ser upp till…

– Stilmässigt har jag alltid sett upp till Grey, Nove, Blake, Dirty, PUBB crew, Star, Recks för att nämna några. Köpenhamn har jag alltid sett upp till på alla möjliga vis, scenen i sig och alla stilar de har där nere.

När kände du dig senast rädd?

– En polare busringde mig igår och låtsades vara snut, inte kul.

Vad gör dig glad?

– Oj det finns mycket som gör en glad, men att måla och vara i gott sällskap är väl de 2 största källorna till glädje för mig!

Vad är hemma för dig?

– Stockholm, Solna, familj, vänner, folköl i en park på en sommardag, det är mycket som är hemma!

Vad gör du om tio år?

– Om tio år ska jag ha tagit ett varv eller två runt jordklotet. Förhoppningsvis har jag tid och resurser att måla lika mycket som idag, men livet kommer säkert i vägen för det. Villa volvo vovve känns ju inte särskilt aktuellt men någon form av vuxenliv ska man väl ha fått till vid det laget.

Vet inte hur ofta du brukar måla med musik i lurarna när du kör ett tåg. Men OM du skulle göra det. Vilken låt hade du kört då?

– Har tänkt på det där men aldrig gjort det. Skulle nog ta låten From the corner to the block med Galactic eller någon riktigt stökig jazz, tror jag skulle komma in i den bästa moden då.

Målar du helst i nyktert tillstånd och tar några bira efter eller målar du gärna lite halvlullig?

– Jag hatar att måla onykter! Man har så storslagna idéer men det blir bara ett helvete. Det räcker med 3-4 bira i mig för att inget ska bli som jag vill, så blir jag arg för att jag inte kan måla och ännu argare för att jag har svårt att komma över staketet.

Om du fick resa vart du vill i världen och måla tåg, vilket land hade du valt då och varför?

– Helst av allt hade jag velat åka till Venezuela och köra tuben i Caracas, synd bara att det är bland de farligaste städerna i världen. Sydamerika i allmänhet vill jag resa runt i. Japan har jäkligt många och coola system, och jäkligt snygga tubar. Hade även vart skysst att dra runt i Tyskland och försöka få alla deras tubar.

Vi avslutar med några snabba frågor!

Öl eller sprit? – Sprit

Landet eller storstan? – Solna

Ken ring eller Petter? – Ken Ring

Måla ensam eller måla med polare? – Båda har sin charm, men måste man välja en så målar jag med polare helst

Haglöfs rygga eller vanlig bärkasse? – Haglöfs

Sitta hemma och kolla på en graff-rulle en vanlig lördag eller dra på ravefest ute i rågsved? – ravefest i rågsved och graffrulle på efterfesten!

INSTAGRAM @KOPPARJERKA

 

JERK: ”Jag hatar att måla onykter!” – Läs hela intervjun här!

| GrandSmack Exklusivt, Intervjuer, Street Art/Graffiti, Top Inlägg |