Konstnär, graffitikonstnär, illustratör eller grafisk designer. Kärt barn har många namn. Jag pratar självklart om FINSTA och ingen annan. En säregen stilkung vars verk fortsätter att nå nya höjder för varje år som går. Tekniken är varierande men rötterna från graffitin finns fortfarande där. Hans lekfullhet har tagit honom långt och i sitt bagage har han många kända samarbeten. Vi satte oss ner för att prata lite om karriären, muralmålningar, matlagning och massa annat. Längst ner hittar du blandade verk från Mr. F, enjoy!

Kan du berätta lite om hur intresset för graffiti/grafisk design en gång började? Var det skrivet i sten att du skulle bli en konstnär?

– Jag specialiserade mig på att rita redan när jag var liten. Med åren fick jag mer och mer veta vilka yrken som var förnippande med teckning. Konst kändes lite otydligt, däremot reklam i form av populärkultur eller subkultur, var något jag attraherades av. Jag har alltid gillat saker som är underground och går lite emot vuxenvärlden. Det kan vara en viss humor, eller en subkultur. Samtidigt gillar jag också poppiga, kommersiella uttryck. Mina projekt och uppdrag hamnar ofta någonstans mellan konst och reklam. Jag skulle inte göra reklam för vad som helst, och jag vill ha stort inflytande i mina samarbeten. Blandningen passar mej bra. Konstdelen ger plats för mina egna idéer, och reklamdelen gör att idéerna når fram och används.

Har du alltid varit en person med ett sinne för bild och form?

–  Jag tror att det mesta kommer med övning, och man kan alltid bli bättre. Att växa upp i en omgivning som förstått sej på form och kvalitet har klart hjälpt. Mina föräldrar har alltid stöttat mitt intresse.

Vad betyder konst för dig?

– Jag är konstnär, men kan inte svara på den frågan. Namn och benämningar som ”konst” är praktiska, men jag är oftast mer intresserad av vad som är i utkanten av ett begrepp, det vi inte helt känner till än. Jag känner mej ofta som en forskare som undersöker stilar eller tekniker för att hitta något nytt. Ibland känner jag mej också som en politiker som uttrycker min åsikt. För det mesta så är processen rätt lekfull. Jag gör det som jag känner för.

Vad gör du när du inte illustrerar/målar/ tecknar?

– Jag lagar gärna mat. För mej påminner det om att teckna. Jag har min stil och smak. Starka åsikter om smak är något som hängt med sen jag var liten. Matlagning ger mej samtidigt ett skönt avbrott från andra kreativa tankar. Där kan jag vara mer i nuet.

Vad gör du när du kört fast rent kreativt?

– Jag brukar försöka lyssna till de signaler jag känner. Om något inte känns ”flowigt”, så borde jag göra något annat, eller angripa det på ett annat sätt. Sen är det aldrig fel att byta miljö, att t ex komma ut i naturen eller resa till ett annat land. Många tänker att inspiration är något man får utifrån. Ibland är det så, men jag har ofta varit som mest kreativ när jag haft som minst input.

Din stil är väldigt säregen om jag får säga det själv, kan du berätta lite om din stil och vad som gör den så speciell?

– Grunden till min stil sattes någon gång runt 2000. Innan dess letade jag aktivt efter något eget i flera år, något som jag hade lärt mej att det var viktigt från tidigare graffitigenerationer. Jag har alltid haft en smal smak. Olika saker kom att känneteckna min stil under åren, vissa färger, vissa highlights, vissa outlines eller figurer, tillsammans har dem bildat någon slags helhet. Stilen speglar min personlighet plus intryck från tidiga insnöningar på tidningen Mad, till skateboard grejer, genom graffiti och sen en grafisk designutbildning. Jag har en bred kunskap tekniskt, men folk brukar säga att de känner igen stilen vad jag än gör.

Du har gjort en del samarbeten (olika varumärken, t-shirts osv) vilket samarbete är du mest stolt över?

– Släktingar eller reportrar skulle lyfta fram vissa kommersiella höjdpunkter. Kobe Bryant vinnandes pokal i min T-shirt, eller Finsta kollektionen med Polarn o Pyret. Jag är glad att stora trendiga företag väljer att jobba med mig. Om jag är stolt över något så är det helheten jag byggt upp som gör att dem hittar och vill samarbeta med mej.

Vilka writers/konstnärer har inspirerat dig till det bättre under åren?

– När jag började med graffiti 93, så hade jag i stort sätt bara en bok att tillgå. I boken Spraykonst såg jag målningar av bl a Pike, som fick mej att förstå hur bra man kunde bli. Annars har skämttecknare från Mad som Sergio Aragones eller Don Martin också satt en stark grund. Jim Phillips och Shawn Stüssy ritade loggor jag kopierade i mattehäftena och Mc Eiht -We come strapped, gick på loop i bandspelaren.

Du jobbar som bekant inte bara med en sprayburk, du gör allt möjligt. Hur viktigt är det med en bredd vad gäller olika tekniker och utföranden?

– Jag är för nyfiken för att bara stanna inom en teknik. Projekten börjar ofta som idéer i huvudet. Ju fler tekniker jag kan, ju fler verktyg har jag att använda för att få ut idéerna ur huvudet. Jag är en tecknare i grunden, sen kommer teckningarna ut som skulpturer eller animationer ibland.

Jag var förbi ett café här i Stockholm ( Il Caffé vid Rådhuset) och på deras innergård såg jag att du hade fått äran att måla om en mur. Kan du berätta lite mer om just de där projektet?

– Jag blev ombedd att göra en utställning där 2003, men övertalade dem att få måla direkt på de blå väggarna istället. Jag fick nycklarna en kväll och målade djungel över varenda vägg. På morgonen fick jag höra att dem var supernöjda. Djungelmålningarna är fortfarande orörda, och det är nog ett av de verken jag har fått mest positiv respons från någonsin. Typ 10 år senare byggde dem en uteservering på sin baksida och anlitade mej för att måla en mur på samma djungeltema. Väggen är omnämnd i Lonely Planets guide över Stockholm.

Tycker du Stockholm borde satsa mer på muralmålningar?

– Jag tycker att det borde få finnas både mer olaglig graffiti och fler lagliga alternativ, däremot färre inställsamma graffiti-uppdrag. Sen skulle jag gärna se fler seriösa konstsatsningar där konstnärer väljs ut och får smycka vår stad med intressant konst i form av muraler, skulpturer, lekplatser osv.

Är det viktigt för dig att få bekräftelse för olika verk som du gjort?

– Att rita handlar om att göra avtryck, att kunna spara idéer. Det är viktigt för mej att bekräfta att tiden inte bara går, utan att jag gör något med den. Sen är det kul när andra gillar vad jag gör. Min konst handlar om att kommunicera, så någon form av publik är jag beroende av. Jag vill passa på att ge en hälsning till alla er som gillar, och till alla som på något sätt gett mej möjligheter under alla år. Det är ni som får mej att vilja göra ännu mer.

Hur ser framtiden ut för dig och din konst? Kommer vi att få se mer spännande samarbeten med olika varumärken/företag?

– Jag har många bollar i luften nuförtiden. Jag rundar av gamla projekt och startar nya. Uppdrag dyker upp när jag minst anar det, och gränsen mellan jobb och egna projekt kan vara suddig. Jag har mer idéer än tid, så jag försöker prioritera så gott jag kan. Mitt mål är att synas mer och mer med bättre och bättre grejer.

 

WORKS BY FINSTA

Instagram: @finstafari

 

 

FINSTA: ”Stilen speglar min personlighet” – Läs hela intervjun här!

| GrandSmack Exklusivt, Intervjuer, Top Inlägg |