dj-black-moose

Det såg ut att sluta med en misslyckad fotbollskarriär då gatan i tonåren blev mer lockande. Den lovande fotbollsmålvakten, blev gängmedlem, men med tiden även sin generations största hiphop-dj. Han har stått bakom skivspelarna för Sveriges största rappare, de som nu i sin tur backar upp, då DJ Black Moose skapar sitt debutalbum.

–  Moose: Jag var nervös när jag kom ut, tänkte, vad ska jag göra nu? Jag minns dagen jag släpptes. Jag gick till tågstationen från anstalten, åkte till Västerås, plingade på dörren och mamma öppnar. Hon ger mig värsta kramen och så sa hon, ”nu är det slut med det här”, ja du … jag hade svårt att sova om kvällarna, det tog tid innan jag kunde börja gå ut bland folkmassor, det här lugnet du har där inne, det är skillnad, det är därför många återfaller i brott, de klarar inte av att vara ute. I mitt fall satt jag inte ens så jävla länge.

Gripandet sker i Stockholm två år tidigare, vägen dit tar många turer men börjar i Västerås, med mamma, pappa och en syster. Hans farsa är från Gambia och kommer till Sverige i början av sjuttiotalet. Han gör sitt första dj-gig ett par år senare och har spelat på klubbar över hela landet, samarbetat med många kända artister, bl.a. Dr. Alban. Hans main thing är reggae, classic soul och hiphop. Under åttiotalet bosätter han sig där i mitten av Sverige och bildar familj.

(Musa med sin kusin Keba, 1992)

(Musa med sin kusin Keba, 1992)

Fadern känner till livet i klubbvärlden och vill väl någonstans att barnen ska ta andra vägar, studera, bli läkare, något som kan skapa en mer ordnad tillvaro. Men musikintresset har redan kickat in för sonen och det är hiphop som lockar starkast. En dag då pappan är ute i ärenden drar han igång skivspelarna och började scratcha. Men till sin förskräckelse ser han ena nålen gå sönder. I sonens tankar blir pappan vansinnig, men väl hemma, tvärtemot nyfiken då allt uppdagas.

–  Moose: Han frågade varför jag gjort det och jag svarade att jag ville lära mig.

Det är där i föräldrahemmet han tar de första stegen till att bli DJ Black Moose, då hans pappa lär ut grunderna i denna konstform. Västerås är en musikstad och har en stark graffitiscen. Det är ur dessa led Looptroop växer fram. Även Chilly är hemmahörande i staden, som drar till Stockholm och bildar duo med Leafy. Inte långt därifrån ligger Sala, där Fronda börjar rappa och sedermera skapar sina hits. Dj Black Moose spelar på alla ungdomsdiscon och fritidsgårdar, redan som tolvåring. Pappan är även delaktig i en svartklubb, dit han i femtonårsåldern får börja följa med om nätterna.

–  Moose: Båset syntes inte från dansgolvet utan då kunde jag få stå och spela när pappa skulle på toa och sånt. Det var ändå en häftig upplevelse. Så liksom, jag har alltid haft intresse för musik ända sen jag var liten. Jag fick ärva min pappas gamla vinyler och då hittade jag till exempel första singeln med Big Pun, den första låten han släppte officiellt. That´s crazy. Det är svårt att få tag på sånt.

Men intresset för fotboll är en större drivkraft vid den här tiden. Skolan funkar dåligt. Han är dyslektiker, har svårt att sitta still och får inget stöd. Skolgången blir stökig.

–  Moose: Jag låg alltid efter och sket i lektionerna och gjorde allt annat som jag inte borde göra, dumheter, hängde med fel folk.

För att kunna koncentrera sig på fotbollen skickas han till Bollnäs och stadens fotbollsakademi. På skolan utvecklas hans spel och hemstadens stora lag Västerås SK får upp ögonen för målvakten. Han börjar pendla mellan Bollnäs och Västerås och tar plats i juniorlaget.

(Musa skriver på för Hammarby, 2006)

(Musa skriver på för Hammarby, 2006)

Nu börjar ryktet sprida sig över landet och det blir Häcken som tar talangen vidare, till Göteborg och ett större kliv i karriären. Han tränar med Häckens A-lag under en längre tid, men det blir istället Hammarby som landar namnteckningen. Livet utanför plan förblir dock inte lika lovande.

–  Moose: Jag gjorde mycket skit och har sårat många människor. Men vårt gäng blev till slut helt och hållet punktmarkerade av polisen. Jag började skita i träningen och kom alltid med ursäkter efter ursäkter, vi tog ett möte och de sa att jag fick välja mellan kompisarna och fotbollen och då, pang, åkte jag in i fängelse.

Det är den 25:e november 2008. Han får ett samtal från sin syster, att polis befinner sig på hennes adress, där han står skriven.

–  Moose: Jag försökte komma på, asså jag hade ju gjort massa grejer men inget jag kunde tänka som polisen skulle komma hem till mig bara så där, och säga att jag är efterlyst dessutom. De hämtade upp mig utanför McDonalds på Vasagatan och sa jag var misstänkt för rån och misshandel. Sen förklarade de själva situationen och jag hade inte gjort det där … men liksom, där jag kommer ifrån pratar vi inte, så jag satt och höll käften och fick två år, för ingenting. Det var den värsta tiden i mitt liv. Flera av mina gamla vänner fick 5, 6, 7 år. Men från att vara på väg att etablera mig i fotbollen, det fanns tränare och styrelse som trodde på mig, så har du plötsligt svikit dem, mamma och pappa också, du har inte bara svikit dig själv.

Han sitter av sin tid på Boråsanstalten.

–  Moose: Jag hade gjort en mixtape innan det här och du får inte ta in brända skivor liksom, men jag lyckades få in få in det där på anstalten och satte på den när vi tränade. Alla trodde jag ljög när jag sa att det var jag som mixade och scratchade. Men jag hade gjort ett omslag och alla ba fan va tung du e … asså har du suttit så pass länge, då kliar det i dina fötter och dina fingrar, jag ville bara ut och göra det här.

Då han kommer ut från fängelset fyller han sitt liv med hobbys för att lura negativiteten, detta innefattar även fotbollen, då han nu söker sig till laget Brandbergen som precis har kvalat upp till division 3. Det går bra, snart blir han förstemålvakt och gör en sista satsning på fotbollen. Men då kommer oturen.

–  Moose: Det gick bra på träningar och matcher och tränarna sa att vi kommer hjälpa dig vidare till en större klubb. Jag var på gång igen. En kväll skulle jag köra extra träning med en vän, han hade moppe och skjutsade. Vi blir jagade av snuten och jag ba, låt oss stanna och ta en böter, vi hade inga hjälmar liksom det var ingen stor grej, men han ba neeej. Och försöker köra ifrån snuten, hoppar sen av i farten utan att säga något till mig så jag kraschar. Vi åker till sjukhus och röntgar och mitt främre korsband hade gått av. Hela säsongen förstörd. Men det var då jag bestämde mig för att lägga all fokus på musiken. Gee Dixons storebror Biram är kompis med Ken Ring som i den här vevan letade ny dj, då DJ 2 Much hade slutat spela. Jag blev Ken Rings officiella turné-dj och det öppnade mycket dörrar för mig.

 


(Ken Ring & DJ Black Moose i Tromsö, 2010)

 

Den sommaren, åker han på turné med kryckor. Pappan uppmanar honom dock att försöka stå på egna ben och inte förlita sig på Kens karriär för spelningar. Han följer pappans råd, bokar in egna gig, får en liten bil av Ken och ger sig ut på vägarna. Med sig har han Biggie och Hashan, som blir hans två första managers år 2010/2011.

–  Moose: Jag var nymuckad och ingen visste vem jag var. Spelar på klubb i Malmö och får tusen spänn, femhundra spänn är mat till mig och grabbarna, resten går till bensin. Nästa dag åker vi till Norrköping och får tusen spänn där också, vad kommer jag hem med? Noll!

Och så fortsätter trions liv, fram till slutet på 2011. Då han får sitt första break. Lazee lägger märke till det hårda arbetet och vill signa för Timeless Music. Innan dess är han involverad i bolaget och studion One Life Publishing, som drivs av Carl Champ. Det är där On-Rees ”Ba!” spelas in och även Stockholmssyndromet figurerar i klicken.

–  Moose: Men det lades ner så då blev jag en ensamvarg igen. Men i den vevan träffade jag Lazee och han är omtyckt av alla i musikbranschen. Så folk började respektera mig på ett annat sätt. Jag började släppa mixtapes gratis, varje vecka. Jag kunde ställa mig utanför Spy Bar eller Sturekompaniet eller Kistagallerian och dela ut mina CD:s. Folk skrattade åt mig, men jag gjorde det som marknadsföring och till slut nappade det. Ryktet spred sig, folk hörde namnet, Black Moose, Black Moose, Black Moose.

 


(DJ Black Moose intervjuas av Jack Thriller, 2013)

 

Hans spelschema blir allt mer uppbokat av klubbar, konserter och han blir dessutom hus-dj för Sveriges största hiphop radioprogram En kärleksattack på svensk hip hop. Under samma veva vinner han Kingsize’s DJ-pris tre år i rad och en femårig sponsordeal tecknas med SMS audio, ett hörlurs-företag som ägs av Dj Black Moose största idol, 50 cent.

–  Moose: Jag har träffat honom en gång och snackat över Skype via Jack Thriller. Han är min inspiration … det är inte alla som har 50 Cents textrader tatuerad, som jag har, det står: God gave me style, god gave me grace.

Tillsammans med Lazee smids planer på att även göra andra moves ingen annan dj gjort i Sverige .

–  Moose: Jag bestämde mig för att göra en samlingsplatta så som Dj Khaled gör, att jag sitter med producenter och säger jag vill ha det här soundet och jag vill ha de här artisterna. Och det är precis vad som har hänt. Skivan heter Från motgång till framgång.

Första singeln ut är ”Nasty”. Bakom produktionen står Charlie Bernado , som på senare tid även gjort musiken till Stors stora hits ”Svartskallar” och ”Champions League”, samt även Gee Dixons populära ”Groupie”.

–  Moose: Det är sjuka features på singeln, det är Lazee, Sam E, Näääk, Nimo, Chapee, Denz, Jaqe och sen lyckades jag med hjälp av Lazee få med Lilleman, alla rappare på en och samma låt och de kör svenska rakt igenom.

Även övriga låtar på den kommande skivan är stjärnspäckade, både vad gäller verser och produktioner.

–  Moose: Jag har varit mycket i kontakt med Tommy Black som gjort musik med Kendrick Lamar … vi har lite bra snack. Gee Dixon, samma där, jag har varit ute och giggat med honom en del, alltid då jag kan ställer jag upp, för det är en bror. Abidaz har jag fått jaga en hel del för att få en vers. Samboii samma där, det är den enda rapparen i Sverige som inte äger en telefon … och han är fett nöjd med det, ska försöka skaffa en personsökare åt honom, nä skämt å sido. Det är många rappare, it’s a blessing. Jag skulle varit klar för länge sen, men eftersom jag turnerat som en oxe har det dragit ut på tiden.

 


(DJ Black Moose i Östersund, 2016)

 

Flyg till Cypern en tisdag, flyg till till Sverige dagen efter, sen tillbaka till Cypern, sen vidare i världen, så ser vardagen ut numer. Sexton städer i Norge bokat, Barcelona, Paris, San Fransisco, stadigt på resande fot. Dj Black Moose har nu inte bara Sverige som spelplan för sina svettiga dansgolv.

– Det har alltid varit en dröm att etablera mig i USA som DJ. Det är verkligen ett land där det omöjliga kan bli möjligt. Folk säger att jag får börja om från början igen och det vet jag. Men jag tycket sånt är kul, en utmaning, jag är inte nöjd … näää, jag vill komma ännu längre. Mitt första mål var att få ut mitt namn, det är ute nu. Så framtiden är att ta min familj och tagga nånstans.

Det har varit en resa med krokig rutt. Kantad av misslyckanden och besvikelser. Men senaste åren har framgångarna radats upp. Spelningar och samarbeten fortsätter trilla in. Senast i raden är amerikanska tv-kanalen BET, som valt att knyta Dj Black Moose till sig. Men inga tillfälligheter ligger bakom vinsterna, utan disciplin och hårt jobb.

– Jag lovade mig själv att jag aldrig skulle hamna bakom galler igen och jag lyckades göra en 360. Idag är jag en familjeman, har en son på fyra månader som följer med när jag är ute. Jag var och spelade på Aya Napa med Näääk & Nimo och tog med familjen. Vi fick ett stort hus med pool och när jag låg där i poolen och solen sken, då tänkte jag, för sex år sen satt jag i en cell och undrade hur mitt liv skulle se ut. Se var musiken tagit mig.

Lyssna på DJ Black Moose singel ”Nasty” som gästas av Muwali (Lazee), Sam E, Näääk & Nimo, Chapee, Denz, Jaqe & Lilleman.


(DJ Black Moose tar sin far ut på scen, 2016)

Text: Kristoffer Cras

Månadens porträtt: DJ Black Moose om hur han lämnade fotbollskarriären för musiken, den hårda fängelsetiden, de stora DJ-framgångarna och nya singeln ”Nasty”

| GrandSmack Exklusivt, Intervjuer, Musik, Svensk hiphop, Top Inlägg |