rosh

En tid efter genombrottet blev det tyst, men arbetet slutade aldrig. Under sommaren 2016 singlar en ”Molotov” in och briserar. Inom kort ska den följas upp av nya bomber, för att återigen visa att Rosh har gamet i sin ficka.

– Rosh: Jag skapar alltid musik i min hjärna brorsan, jag är alltid på g. Jag är inte en sån där som kan gå till en studio och spela in direkt. Jag är lite tvärtom och måste få inspiration och tid att ändra mycket och så där. För varje ny text vill jag alltid utveckla och utmana mig själv på något sätt. Så det kan ta ett tag att skriva en låt. Fråga Mack Beats, han vet.

På ett stålverk i Nyköping sitter arbetslagets senaste tillskott bakom spakarna till en kran. Medan hon jobbar lyssnas de nya beats hon fått skickat till sig igenom, eller musik som för tillfället skissas på. Då och då trillar nya idéer in allt medan arbetet pågår. Det är hur som helst på stålverket Rosh gjort sig sitt uppehälle den senaste tiden.

– Rosh: Det är bra cash och det är en bra livserfarenhet att bara jobba på. Jag vill nog plugga till behandlingspedagog och jobba med ungdomar framöver. Men det här funkar bra nu, måste bara planera och prioritera på ett annat sätt. Så fort jag är ledig är det upp till Stockholm och möten och studiotid och så vidare.

Nyköping är en liten stad och alla vet alltid vad alla har gjort, ingen får sticka ut. Upplevelserna från uppväxten är inte alltid harmoniska.

– Rosh: Det var både lite av det onda och det goda faktiskt. Och om du har stora drömmar så är det en för liten stad för att kunna utvecklas.

Rosh blir tidigt introducerad för hiphop av en äldre kusin och hon studerar musikstilen med stor aptit. Inom kort växer tankar fram om att själv rappa, som förebilderna Foxy Brown och Eve.

– Rosh: Det var någonting med hela attityden, klädstilen, rytmen som fick mig att fastna. Jag började skriva texter och hittade free beats på Youtube och började rappa helt enkelt, det har tagit ett tag att ta sig fram faktiskt.


Rosh – Karma (2014)

Förebilderna finns även i Sverige och det blir på svenska som hennes rap faller sig naturligt. Det är inte långt mellan Nyköping och Stockholm, men under den tidiga tonåren känns avståndet längre. Idolerna är Ison och Fille och hon drömmer tidigt om att släppa sin musik på samma etikett, Hemmalaget, som drivs av Dj Taro. Skivbolaget som sedan 2001 alltid har gett ut duons musik. Men att bli rappare som Ison och Fille är svårt att greppa, det känns inte realistiskt ännu vid denna tid.

Rosh skriver sina första rader på olika trapphus runt hennes område hemma Nyköping. Det är där hon finner inspirationen, med ungar som springer fram och tillbaka, mycket som händer runt omkring, många intryck. Kontrasterar mot den bergstopp som även blir ett rum för skrivandet. I kreativiteten är hon fri och intresset intensifieras.

Femton år gammal börjar hungern att bli mer påtaglig. Rosh känner att hon förtjänar en plats inom den svenska hiphopbranschen och tar sig nu an musiken med större seriositet. På ÖB hittar hon en MP3-spelare med inspelningsfunktion och med denna som enda utrustning spelar Rosh in verserna från trappuppgångarna.

– Rosh: Det var inte jättebra ljud om man säger så. Men jag fortsatte göra mer och mer låtar och mer och mer texter. Jag började höra av mig till producenter och rappare och bad dem lyssna på mina grejer och till slut fick jag napp hos Mack Beats, efter att han hade ignorerat mig i typ två år.

Det är vintern 2012/2013 och Mack Beats en producent med tung resumé. Vid den här tiden försjunken i arbetet med sitt första soloalbum. Samme Mack Beats som med åren blivit hennes stora idolers husproducent.

– Rosh: Jag hade aldrig varit i en studio förrän första gången jag klev in i Highwon-studion för att spela in. Känslan var väldigt sjuk. Jag gick i skolan i Gullmarsplan så det var ganska nära. Jag skolkade och sprang dit och när jag skulle över gatan till studion höll jag på att bli påkörd för att jag var så jävla hypad. Jag har nog aldrig varit så glad i hela mitt liv.

I studion befinner sig även Ali från Mohammed Ali och Jaqe, bägge stora förebilder för den unge Rosh, tillika inblandade i vad som ska bli Mack Beats LP Centrum, där tidens rap-elit samsas över producentens instrumentaler. Rosh är medveten om anorna och inspireras av att hennes talang uppmärksammats.

Rosh: Det var en ganska tung känsla att äntligen få vara där liksom. Jag och Mack Beats fortsatte att träffas och spela in. Sen blev jag erbjuden att vara med på hans album där jag gjorde en låt med Lilla Namo. Efter det blev det Ison och Filles skiva och sen tog det fart om man säger så.


Linda Pira – Knäpper mina fingrar remix (2014)

Redan i februari 2014 släpps årets mest omtalade låt. Remixen till Linda Piras ”Knäpper mina fingrar”. Rosh har under det föregående året tagit den plats inom den svenska hiphopbranschen hon trodde sig kapabel till några år tidigare, får en spot och då chansen uppdagas hålls inget tillbaka. Roshs parti blir det kanske mest omtalade.

Rosh: Jag tror den låten, den behövdes verkligen. Det var bra att folk blev provocerade. Jag fick en plats att visa vad jag går för och visa min hunger. Det var ett fett samarbete med alla tjejerna och med Redline.

Remixen går sitt triumftåg över Sverige, tar dem med tiden ända till Dramaten. Inspelningarna med Mack Beats fortsätter vid sidan av. Det rycks i henne från alla håll men när det börjar bli dags att släppa musik i eget namn råder dock ingen tvekan om var hennes lojalitet ligger. Redan från början är drömmen att släppa musik under Hemmalagets signum, och drömmen blir sann. Rosh signar och skrider till verket.

– Rosh: Jag trodde aldrig att jag skulle ta det så långt som det har blivit idag och är bara väldigt glad att jag hamnat med rätt personer, jag kan inte vara nöjdare. För Dj Taro och jag för en likadan kamp. Och det är kampen om att få utrycka oss som vi vill och vara dem vi är utan att känna att det är fel på något sätt. Kampen om att få vara sig själv. Hiphop för mig har varit en plattform för det.

Det blir några hektiska år för Rosh som lyckats bolla gymnasiestudierna med att vara ett av svensk hiphops hetaste namn. Hon släpper blytunga debutsingeln ”Karma”, gör spelningar runt om i landet. Gästverser läggs för bland andra Sakarias. Livet dundrar på i högt tempo och det börjar bli dags att följa upp singeln. Grundtanken är att följa upp med just en singel, en A- och B-sida. Men rusig av kreativiteten fortsätter orden att strömma och Mack Beats har hits on deck för den som känner sig manad.

– Rosh: Allt bara flöt på och sen blev det fyra -fem låtar rätt snabbt liksom.


Rosh – Syster (2015)

Det är fem starka låtar med sin egna identitet. Sticker ut gör ändå tredje spåret ”Syster”, där Rosh visar prov på stor stilistisk finess då hon låter just ordet syster föra taktpinnen och rytmen låten igenom.

– Rosh: Den inspelningen är gjord på tio minuter. Vi hade precis gjort klart Svart Diamant och jag sa ba till Mack, sätt på ett lungt beat. Han drog fram något han jobbade på och jag gick bara på känsla. Efteråt tyckte jag att; det är så här den ska vara, för den blev så jävla personlig … det var ingen plan bakom så som vi planerar andra låtar. Vi gjorde om beatet lite grann men annars är det den tagningen som hörs på skivan. Det handlar om en vän som jag var väldigt bra kompis med när jag var yngre. Hon hamnade väl lite snett och saker blev som de blev. Men den går ut till alla systrar helt enkelt, det handlar om att ha sitt värde och behålla sin självrespekt du vet. Ingen ska få avgöra ditt värde på något sätt. Den betyder mycket för mig.

EP:n får stor uppmärksamhet, en dokumentärserie filmas för SVT, men ny musik i eget namn lyser med sin frånvaro. Livet kickar in. En vers på Promoes skiva Fult Folk från 2016 visar ändå livstecken. Och under våren släpps så plötsligt singeln ”Molotov” och visar bibehållen toppform trots uppehållet.

– Rosh: Många har sagt att jag har tagit för lång tid på mig, men jag tror att allt kom ut i rätt tid, för mig själv i alla fall. Jag har fått samla mig från studentåret och det har hänt mycket mellan himmel och jord. Problem och familj och du vet … bara varit mycket. Jag har fått den tiden jag behövde för att samla mig och komma tillbaka och jag är hungrigare än någonsin. ”Molotov” fick sätta sina spår för det. Jag har bara börjat det är det enda jag säger.


Rosh – Molotov (2016)

Rosh är tillbaka och visionen är lika skarp som då hon spelade in på sin MP3 i en trappuppgång någonstans i Nyköping.

– Rosh: Det jag försöker visa är inte bara för folk i orten, det är för varje människa. Att ta makten att få vara sig själv, att vara trygg med sig själv, inte sättas i de här facken. Jag brukar inte svara på frågor om jag gillar det eller det könet. Jag är bara den jag är. Jag är Rosh, mer behövs inte.

Text: Kristoffer Cras

Se även Edits egna mini-serie om Rosh här.

Månadens porträtt: Rosh om genombrottet, samarbetet med Mack Beats och nya singeln ”Molotov”

| GrandSmack Exklusivt, Intervjuer, Svensk hiphop, Top Inlägg |