vic-vem-medicinen

För ca två år sedan presenterade Göteborgs rapparen Vic Vem sig för hela Sverige. Med debutalbumet Villkorslös och med sin slagkraftiga starka spoken word, så introducerades en ny stjärna. Aldrig tidigare har vi haft en sådan poetiskt och samhällskritiskt lagd rappare som Vic Vem. Hans texter nådde en annan skara av lyssnare, en äldre och mer tänkande publik. Hans texter var känsloladdade, ärliga, reflekterande, samhällskritiska och väldigt genomtänkta. Men det skulle bara vara startskottet.

Om Villkorslös var introduktionen, så är hans nya album Medicinen en klart starkare fortsättning. Medicinen känns mer genomtänkt och rent ljudmässigt hör vi ett mer sammanhängande album. På 11-spår får vi en variation som endå smälter sig väldigt behagligt över de 34-minuterna som skivan bjuder på. Den börjar med den renodlade Hip hop bangern och Göteborgsskildringen ”Fiskebyn”, och följs upp av den betydligt mer sansade och känsloladdade ”Ta dig hem”. Därefter återvänder Vic till det mer renodlade Hip hop soundet igen i form av den musik läkande ”När inget annat fanns”. Och där hittar vi ett av albumets stora styrkor, Vic förmåga att hoppa fram och tillbaka mellan olika stilar utan att det låter konstigt. Sedan avtar allvaret en aning på spår som ”Sista skrattet” och ”Jag vill bara dansa”, men budskapen finns ständigt där. Mot slutet av albumet blir Vic Vem mycket mer reflekterande kring sitt egna liv. Spår som ”Bättre mig”, ”Envis”, ”Pappa” och ”Imorgon” är väldigt ärliga och självutlämnande låtar som avslutar Medicinen perfekt. Just låten ”Imorgon” är ett av skivans starkaste spår, mycket tack vare Vics ärliga text och Gonzas mästerliga produktion.

Efter 34-minuters lyssnande kan jag inte undgå tanken kring hur genomtänkt Medicinen är. Det finns en mening i varje rad som Vic levererar, ett budskap bakom varje mening och ett budskap som flyter perfekt på produktionerna skapade av Hofmästarn, Gonza, Tommy Black, Chris Hawk, Audius och Moose Dawa. Valet av producenter och skivans organiska ljudbild spelade en stor roll på själva slutresultatet, och även där var Vic Vem felfri. Vic Vem är rapparen som har karvat ut sin egna väg, något som inte många rappare kan stoltalisera med. Istället för att rappa om materiella och ytliga saker så väljer han istället att läka sig själv och omvärlden med sin musik, och jag har precis tagit Medicinen.

betyg_4,5

Recension: Vic Vem – ”Medicinen”

| Recensioner, Svensk hiphop, Top Inlägg |