[huge_it_gallery id=”3″]

Fotograf: David Olby Sköld

Förväntningarna inför spelningen med Flatbush Zombies och The Underachievers i måndags var skyhöga. Vi har haft bra koll på båda akterna ända sedan starten av deras karriärer, ett bevis på det är att vi på Grand Smack har faktiskt skrivit de första svenska inläggen någonsin med båda akterna, och ända sedan dess så har vi följt FZ och TU med en järnhand. Båda akterna har under de senaste åren etablerat sig med sin psykedeliska och drogliberala musik. De har precis som Odd Future, Pro Era och A$AP Mob hittat en egen bana och fanbase. Idag är de även hyllade live akter, och med all rätt. Turnerandet har varit en stor del får båda akterna och vi visste att de skulle komma väl förberedda. De har turnerat världen runt de senaste 6 månaderna med sin gemensamma turné The Electric Koolaid Experience under gruppnamnet Clockwork Indigo. Och vi vet sedan tidigare att ingen spelning med FZ och TU kommer undan från några moshpits eller publik surfande, och gårdagens spelning skulle inte bli ett undantag.

Debaser Strand var redan rätt fylld när vi kom in vid 20:30 tiden. The Underachievers hade precis gått upp på scen och publiken var redan samlade och på gott humör. TU kickade igång med ”Land of Lords” och publiken var mer än redo. Issa Gold och AK fortsatte sedan att beta av spår från deras tre album – Indigoism, Lords of Flatbush och Cellar Doors. Energin var hög när de körde igenom låtarna, men det enda tråkiga var att de använde väldigt mycket playback under flera låta och stundtals hörde man de stödja payback:en med sin röst, istället för tvärtom. Vilket aldrig är ett bra val på en hiphop spelning. Men som tur så vände det när det var dags att köra igång ett av duon kändaste spår ”The Mahdi”. Publiken höjdes sig när introt gick igång och som tur var så var det ingen playback den här gången. Dock så väntade jag och de andra 300-400 ivriga gästerna på ”Herb Shuttles”, men så blev det inte, istället gick AK och Issa ut från scenen efter ca 40 minuter. En pause inleddes och publiken fick lite rast innan det skulle vara Flatbush Zombies tur att inta scenen.

Efter ca 10 minuter kom trion från Flatbush ut på scen. En tredje del av publiken var vid den tidpunkten ute i rökhörnan, men så fort man hörde musiken inifrån så rusade alla in mot scenen. Juice var ensam på scen när introt till ”Death” kom på och då såg vi Meechy Darko och Erick The Architect rusa in på scen för att köra refrängen. Under hela låten var hela publiken på tårna och skrek med på refrängen som gick ”Murda murda murda, kill kill kill”. Publiken var stundtals i extas och det skulle komma mer. FZ fortsatte med ”MRAZ” vilket betydde att ingen i publiken fick någon vilotid, snarare tvärtom, här hördes publiken rappa med på varje vers. FZ skulle hålla samma energi på de nästkommande 20-minuterna innan de gick av scenen. Det blev en till pause och folket hittade sig återigen till rökhörnorna. Men knappt 5-minuter senare så hörde man introt till den efterlängtade ”Herb Shuttles” och folket rusade in för att hoppa med på gruppens kanske populäraste låt. Issa och AK fick även sällskap av FZ som kom in i god tid till refrängen. Sen var det Clockwork Indigo för hela slanten. Flera spår från deras gemensamma mixtape kördes på scen och någonstans i den smeten så skapades moshpits och publik surfande med Meechy som general. Ett perfekt avslut på ett av årets galnaste spelningar hittills.

Favoritspår: TU:”Herb Shuttles”,”The Mahdi”. FZ:  ”Death”, ”MRAZ”, ”Bliss”, ”Drug Parade”.betyg_4

Recension: Flatbush Zombies & The Underachievers hos Debaser Strand

| Recensioner, Top Inlägg |