dani-m-min-grind-skivomslag

Vem minns inte Dani Ms framträdande med Labyrint i Kärleksattacken för 3 år sedan? Förmodligen alla. Hur han helt oblyg tog sig an mikrofonen och glänste likt solen i juli månad. Jag tror Labyrint själva blev förvånade över vilken potential han satt på redan då. En oslipad diamant från Uppsala som idag är aktuell med sitt debutalbum. Ett album som består utav 16 välgjorda låtar som visar upp en enorm bredd när det kommer till beats, sång och rimm.

Det har gått två år sedan han släppte låten ”Mina Områden” tillsammans med Sebbe Staxx. När jag loggar in på Spotify och klickar mig vidare ser jag att den låten snart är uppe i 16 miljoner spelningar. Det säger en hel del. Siffror som Dani M börjar bli van vid. Kolla bara på låten ”Naiv” som snart har 12 miljoner spelningar. Det är ingen slump att den här killen är ett heltidsproffs på att göra hits.

Albumet går under namnet Min Grind och på omslaget får vi se Dani M i äkta Tony Montana manér. Hans ansiktsuttryck visar en bestämd blick riktad mot någonting. På bordet ser vi egentligen allt som behövs för att bli något inom Hiphop Sverige. En röst inom mig säger: ”äntligen!” eftersom jag väntat på detta album länge. Lite som en försenad present från en nära släkting som varit bortrest allt för länge. Det känns efterlängtat på ett ärligt sätt. Den första låten som nuddar mina trumhinnor är ”Min Grind”. En låt där han vill prata allvar. Det är bara slutet på början som han säger själv, och jag håller helt med. I nästa låt ”Ingenting Beläsh” blickar han tillbaka och berättar att han inte började med det här av en slump. Den som tror att Dani M bara blev något över en natt, vet ingenting. Karriären har inte alltid varit spikrakt uppåt och vägen har kantats av gupp i olika storlekar. Han fortsätter att vara folkets röst och bjuder upp till kamp mot överklassen och allt förtryck runt omkring oss. Lyssna bara på raderna i låten ”Fattigman” så kommer du förstå vad jag menar. En låt som för övrigt är mitt favoritspår på hela plattan. De politiska åsikterna återkommer i några fler låtar och Dani Ms starka ord faller så perfekt på instrumentalerna. Han vet vad han vill ha sagt och vill egentligen bara upplysa oss alla om vad som pågår bakom kulisserna. Det handlar om medvetenhet, en av flera egenskaper som han själv besitter. En annan låt som sticker ut från mängden är ”Göra det som mig” där han får utrymme för sitt ego. Utan att låta allt för kaxig lämnar han en uppercut till sina hatare och lämnar dom nere på räkning för alltid.

favoriter

När man har hamnat i diskussioner med andra artister så är de snabba med att prata gott om Dani M. De nämner hans sound och hyllar hans flow som kan anpassa sig till precis vad som helst. Han är utan tvekan en utav Sveriges mångsidigaste artister inom sin genre. Albumet lämnar definitivt inga frågetecken kring det. Något som höjer betyget av albumet är att han inte bara håller sig till ett ämne. Här kastas lyssnaren in i olika historier, stilar och rytmer utan att det blir för rörigt. Hans mängd av samhällskritiska åsikter är lagom och hans musikaliska sidor är många. Den oslipade diamanten glänser nu som aldrig förr.

betyg_4,5

Recension: Dani M – Min grind

| Recensioner, Svensk hiphop, Top Inlägg |