Naked_Swedes

Looptroop Rockers. Namnet på en av Sveriges äldsta hiphop grupper vi har i dagsläget. Det finns så mycket historia bakom de tre bokstäverna LTR. Så många låtar, så många uppträdanden världen över. Det är få svenska hiphop akter som tagit sig hela vägen till Australien och spelat inför storpublik för att sen kliva upp på en liten scen i lilla Västervik. Det är stort och jag är nästan lite rädd att vissa inte inser Looptroops betydelse för svensk hiphop. Kan du tänka dig att det redan har hunnit passera hela 14 år sedan debutalbumet Modern Day Symphony? Du läste rätt, 14 långa år. Jag var nio år gammal på den tiden. Mitt intresse för hiphop hade precis börjat. Startskotten blev Eminem och 2pac som alla andra. Det dröjde kanske 2-3 år till innan jag gjorde mig bekant med LTR. Första gången jag fick höra en låt med grabbarna var i en graffiti film som jag glömt bort namnet på. Vilka är det här? De låter ju svenska men rappar på engelska och det låter helt naturligt. Ungefär så löd tankegångarna i mitt lilla huvud. Nu sitter jag här 23 år senare och gör det jag gillar mest. Skriva recensioner som dessa.

Looptroop har alltid valt att gå sin egna väg. Det kanske låter klyschigt egentligen. De har alltid haft nära band till hela kulturen från dag ett. Med hela kulturen pratar jag om de fyra hiphop elementen. Vet du inte vilka jag menar så kan du lämna klassrummet redan nu. De har alltid talat för hela massan och utesluter ingen. Albumet Naked Swedes innehåller totalt 12 välgjorda spår. För ungefär en vecka sedan släpptes låten ”Slippin” som återfinns på albumet tillsammans med b-sidan ”We Got Guns”. Vi får även ta del av gripande historier om afrikanska flyktingbåtar som gång på gång tvingas färdas över Medelhavet. Låten som sammanfattar det hela är döpt till ”Sea of death” och den är minst sagt gripande. En låt som ger mig perspektiv på hur bra vi har det i detta avlånga land. Soundet överlag är sig likt vad gäller politiskt snack och stilsäkra produktioner. Det kan tyckas tråkigt av många kanske. Nu när kraven på att hela tiden utveckla sitt sound är högre än någonsin. På låten ”Tonight You Decide” med gästinhopp från Seinabo Sey så hörs en gnutta element av dubstep. I en av de sista låtarna på albumet, ”The machine” så möts jag av ännu ett experimentellt beat. Det får mig att stanna upp återigen. Att följa trender har aldrig varit Looptroops sanna vilja. De befinner sig på en helt annan nivå i jämförelse med resten av det svenska hiphop kollektivet. På både gott och ont.betyg_3,5

Recension : Looptroop Rockers – Naked Swedes

| Recensioner, Top Inlägg |