homan-va-skön-man-e

Houman Sebghati eller Homan som han numera kallar sig är en rappare som jag har lyssnat på i snart 15 år. Året var 1999 när jag upptäckte honom på Kens Tidiga demor som kom med när man köpte Kens debutalbum Vägen tillbaka. Jag brukade då säga att demo-exet var bättre än Kens debut, och än idag så är låtar som ”Terror”, ”Sommartider 98” och ”Öden” riktiga musikskatter i min bok. Rader som ”akta dina nötter jag ger luft under fötter, baxa micken i ett försök att hitta mina rötter” känns lika färska nu i huvudet som under året 1999. Samma år som Homan och Magro släppte deras egna debut Tankarnas gränder, en skiva som har en stor betydelse i mitt tidiga hiphop-lyssnande och en skiva som spelades jämt och ständigt av mig och mina vänner under de tidiga tonåren. Jag tyckte då att Homan hade de smartaste texterna inom svensk Hiphop, och ja på den tiden fanns det inte mycket att jämföra med, svensk hiphop hade precis lärt sig att gå samtidigt som Homan kändes före sin tid.

Åren gick och Homan kom att släppa olika projekt med jämna mellanrum. Under 00-talet fick vi Hembränt-serien, mixtapet Ali Zaoua, skivan Reptilernas Planet och nu senast för tre år sedan släppte Homan den gästfyllda fullängdaren Alkemisten. Ett album där vi hörde Promoe, Dogge och en då okänd Linda Pira gästa. Men det var samtidigt ett album som inte blev så bra som jag hade hoppats på. När man blickar tillbaka så har Homan alltid hållit kvar i det han har varit bra på, att skriva klyftiga och lekfulla texter och samtidigt kunna enkelt utrycka sina tankar och åsikter. Men hans utveckling under 00-talet kom aldrig riktigt av sig. Beatsen, flowet och allt runt omkring stannade liksom upp. Nu vill jag inte säga att Homan som rappare inte utvecklades från tiderna mellan Tankarnas gränder fram till Alkemisten, utan mer att utvecklingen var så marginell från projekt till projekt att den aldrig riktigt hördes.

Men idag kan jag stolt säga att Homan har släppt sitt bästa projekt hittills i karriären – EP:n Va skön man e. Utvecklingen från Alkemisten till den nysläppta EP:n känns större än de sammanlagda åren 2000-2010, tiden då han släppte alla sina soloprojekt. Och en stor anledning till det stavas Moe Bama (ena halvan av Breakmecanix), som producerade hela EP:n och som på ett sätt satte press på Homan att prestera, vilket hörs. Beatsen och innehållet är bättre än förr likaså flowet, samtidigt som han har hållit kvar i det som han alltid har varit grym på, sitt lekfulla och smarta skrivande. Va skön man e har dessutom en perfekt variation av låtteman. Det är allt från självinsikt till samhällstankar och kärleken till en specifik bakdel som Homan berör på sitt unika sätt. Däremot så är soundet helt annorlunda från vad vi är vana att höra Houman rappa på. Flera av beatsen känns gjorda för en klubbmiljö, ett sound som jag aldrig trodde att jag skulle koppla Homan med. Fast samtidigt tror jag att det är en stor anledning till varför han har lyckats utvecklas så mycket. Jag tror att han har på vägen fått tänka om och har varit tvungen att tackla låtarna på ett nytt sätt än vad han tidigare var van vid. EP:n bjuder samtidigt på sju spår med knappt några gäster, Keya hjälper med refrängen på ”Jag har din hookup” medan Borgar Bino lägger en dikt i början på ett av EP:ns höjdpunkter ”Borgarblatte”. Alltså rappar Homan alla verser på EP:n, mer än vad han tidigare har gjort i sina tidigare projekt.

I sin helhet så känns EP:n som ett fräsch nytt kapitel i Homans långa musikkarriär, ett kapitel som jag personligen har väntat på och ett kapitel som ni alla borde bekanta er med, även nya Homan-lyssnare såsom gamla.

Homans nysläppta EP Va skön man e finns nu ute på iTunes och Spotify.

Intervju med Houman Sebghati om nya EP:n ”Va skön man e”.

Det har gått tre år sedan du släppte ”Alkemisten”, kan du berätta lite kort om tiden efter släppet, dina reflektioner på ”Alkemisten” och vart dina ambitioner med nya EP:n kom ifrån?
– Alkemisten var schizo. Jag har sagt tidigare att jag borde ha stekt minst en tredjedel på den plattan. Det var en uppföljare som jag förhastade. Men den har sina guldkorn. Efter att jag släppte den har jag turnerat rätt mycket med mitt världmusiksband som heter Donné. Vi spelar mycket ute i skolor och så. 2011 var det mycket med dom. Vi gör mest låtar från Alkemisten när vi spelar tillsammans. Då var jag inte mycket i studion alls.

När jag väl funderade på att jobba på nytt material hojtade jag på Moe (Moe Bama ena halvan av Spotrunnaz och Breakmecanix) och sa att jag ville göra en hel skiva med Donné. Jag var ju ute och spelade så det kändes mest rätt. Livemusiken liksom. Han sa att jo det är cool men jobba tillbaka din respekt först. Jag fattade inte riktigt. Det visade sig att han hade kollat runt med folk inom ankdammen och ingen tyckte riktigt att Homan flög. Så vi började jobba sakta men säkert. Nya låtar. Vissa ligger kvar i studion och ska ut som ett album. Andra hamnade på EP:n. Vi bröt ner mitt flow. Jag lärde mig flowa igen. Texterna är desamma. Men jag bröt ner allt från början och blev en student.

Du gav ut ”Vem e Homan” redan i april, nästan 8 månader sen, varför tog det så lång tid att få ut EP:n? – Jobbiga frågor haha. Nej det beror på ett par saker. Jag gick tillbaka till grunden. Så ja, tog mer tid och lekte inte mangas i studion. Sedan har du det ekonomiska. Jag är fortfarande en indie-artist med en egen label. Jag jobbar med 1-2 producenter och betalar dom därefter. Jag betalar samma tariffer som Major-bolagen pungar ut. Så du kan fatta att det tar lite tid. Jag är inte Refad El-Sayed. Sen har du promotion etc. Skivan har ju varit färdigmastrad ett tag nu. Det tar tid att få ut den till alla journalister och recensenter.

EP:n skiljer sig rent ljudmässigt ifrån dina tidigare släpp. Moe Bama som ligger bakom alla produktioner på EP:n har valt ett mer elektroniskt/digitalt sound, var den riktningen medveten och i så fall varför?
– Det här hans riktning. Jag har lärt mig att gilla det och vänja mig att höra min egen röst på det ljudet. Breakmecanix har ju alltid varit mer jiggy. Och jag gillar att grotta ner mig i samplingar som en nörd. Nånstans halvvägs insåg jag att låtarna inte kunde ligga på samma release. Så det blev den här EP:n. Hade jag haft mer pengar hade det blivit ett album haha.

Samtidigt som soundet skiljer sig ifrån dina tidigare släpp, så känns textinnehållet väldigt Houman. Du har alltid haft förmågan att kunna sammanknyta dina egna tankar och historier med samhällsmedvetna texter. Är detta något du gör medvetet eller något som sker av sig självt?
– Tack för att du märker det. Som sagt. i början var det mest flowet som jag insåg att folk anmärkte på. Men mina texter flyger. Och jag tror det händer av sig själv. Vet inte varför men det är så jag uppfattar det i varje fall.
Med dagens politiska klimat känner du att det är viktigare att belysa vissa ämnen mer än andra? i så fall vilka?
– Det tror jag. Jag hörde nånstans att konst; musik och och kultur i allmänhet, brukar bli bättre när folket har det tufft. När Parlamentet förvandlas till ett näste för vampyrer. Det är naturligt att det kommer musik som slår uppåt. Folk är inte dumma. Men samtidigt tycker jag inte att det är livsviktigt för hiphop att ha utvalda ämnen som ska vara viktigare än andra.
EP:n bjuder på 7-spår kan vi förvänta oss musikvideos och en turné under nyårsskiftet?
– Om Gud vill. Vi ska försöka boka lite. Video kommer väl i december nån gång.Du har precis släppt EP:n ”Va skön du e” men det pratas redan om ett helt album till nästa år. Kan du berätta lite om planerna inför det släppet?
– Vi har gjort lite grand som sagt. Men jag vet inte riktigt var vi ska. Jag ska inte brådska någonting alls. Ska det dröja till 2016 får det dröja. Det kommer bli en personlig berättelse med en röd tråd från början till slut.

Shout outs?
– Moe Bama aka Moe-hatma Ghandi aka Moe Town aka Moes Def aka Moe Pizza. Min boy Jimmy. Min vän Savve som mastrar min verser på keffa Mp3-instrumentaler som jag jämt spelar in Min vän Ladji som just fick en dotter! Ami och Thea på Made Management. Flaite på Flaco Productions. Big Fred från Södermalm aka turken från Sofo. Magro aka Narkolepsi snubben. Sist men inte minst min terapuet Ulf på Manscentrum på Södermalm. Peace!

www.houman.nu
https://www.facebook.com/houmanprivat?fref=ts

Houman Sebghati släpper EP:n ”Va skön man e” + Intervju

| Nyheter, Svensk hiphop, Top Inlägg |