Jag kom ihåg när jag fick höra att två svenska tjejer vann årets (2010) Hip Hop New Style hos den årliga StreetStar tävlingen i Solna Hallen. Vilket betydde att tjejerna Niki & Martha vann sin biljett till det prestigefulla dansevenemanget Juste Debout i Paris. En tävling som är några nivåer högre jämfört med den svenska kvaltävlingen StreetStar. Och visst har vi skickat flera svenskar innan till Juste Debout, men sällan lämnar någon ett större avtryck i tävlingen tyvärr. Juste Debout anses vara en av de världens främsta streetdance tävlingar där erfarna dansare från hela världen deltar. Men 2010 bevisade sig vara Niki & Martha‘s år. Dans är ofta ansedd att vara en mansdominerad konst. Men förra året skulle två tjejer från lilla Sverige sopa mattan med alla fransmän som kom i deras väg. Niki & Martha arbetade sig igenom kvalet, kvartsfinalen, semifinalen för att sedan inta finalen där de vann över Joseph Go & 6franc, i en väldigt lång final som krävde övertid. Resultatet var ett faktum, vi hade fått bevittna de första kvinnliga vinnarna någonsin i katergorin Hiphop New Style, i världens främsta tävling. Och de var dessutom svenskar. Den amerikanske domaren Sho Tyme sa det bäst efter finalen:

Jag har dansat sedan jag var fem år och det här är första gången jag är på en tävling där kvinnorna skrämmer mer än männen.

”Dear Dance…” är en film gjord av Tora Mårtens. Hon har följt och dokumenterat tjejerna i olika tävlingar runt om i världen. Filmen planeras att släppas någon gång under 2012 och nedan kan ni se ett smakprov från filmen.

Dokumentär: Niki & Martha ”Dear Dance…” (Trailer)

| Dokumentär, Streetdance/Breakdance |